Resum i preguntes de Luces de Bohemia | Selectivitat 2021

Estàs intranquil per què no saps si trauràs bona nota a llengua castellana? Tenim la solució, el nostre curs online de llengua castellana et poder ajudar per a que treguis la millor nota a la selectivitat 2021.

A més a més, en aquest article troabràs tot el que has de saber per assegurar la teva nota a les preguntes de la lectura de Luces de Bohemia, de Ramón María del Valle-Inclán.

Resum de l’esperpent

L’esperpent, creat per Valle Inclán, queda explicat pel protagonista de l’obra en l’escena XII: Ja que Espanya no és més que una deformació grotesca d’Europa, no queda una altra manera d’explicar els seus problemes que la deformació grotesca de la realitat, convertint els personatges en titelles grotescs, en titelles que l’autor fa servir al seu gust, deformant el llenguatge, però d’una forma conscient i matemàtica, com ens deformem tots al mirar-nos en els miralls còncaus de carreró de el Gat.

Aquesta deformació sistemàtica la aconsegueix Vall mitjançant diversos recursos:

  • Animalització i cosificació dels personatges (Per exemple, Zaratustra com un ninot de drap, Don Latino com un gos …)
  • Ocupació de variats registres, des del culte xulesc, gigantismes o llenguatge «cheli» de Madrid, tot barrejat, amb forts contrastos …
  • Recreació d’ambients degradats (tavernes, prostitutes…).
  • Situacions absurdes i exagerades en què es posa en evidència la corrupció i desorganització política de el moment (El ministeri de Governació, el calabós, la vaga, la redacció del diari …)
  • Un humor molt irònic i punyent, amb escenes realment tremendes (la dona amb el nen mort en braços, l’afusellament de l’anarquista, la pròpia mort de Max), tractades despietadament.

Per tot això, es pot relacionar l’esperpent de Valle amb l’expressionisme alemany i per descomptat com el mateix autor indica a través de Max Estrella amb els gravats de Goya on veiem persones animalitzades, o aquells en què un personatge es mira a l’espill i veu la seva imatge transformada (un militar es veu com un gat, etc.), com si fos els miralls còncaus del carreró.

Espai i temps de Luces de Bohemia

Pel que fa a l’espai i al temps, podem dir que la Vall es permet certs «errors», ja que tan aviat diu que «cauen les fulles» com que és primavera. El que està clar és que parla de principis de segle XX, del govern de Maura, de les vagues de carrer i la repressió policial i que l’obra presenta unitat de temps ja que passa des de la tarda en què Max surt de casa amb Don Latino, tota aquesta nit i fins al vespre següent, amb la vetlla i
l’enterrament de Max, és a dir, 24 hores i u epíleg, l’última escena, al matí següent.

Pel que fa a l’Espai, l’obra se situa al centre de Madrid, en un recorregut que va des de la casa de Max, carrer Bastardillos, passant per una llibreria (la cova de Zaratustra), la taverna de Pica Llangardaixos, LA bunyoleria modernista, els carrers arenats de la vaga, el ministeri de governació i el calabós, la redacció del diari, el despatx del ministre, el Cafè Colón, un parc, el cementiri. En fi, un recorregut viu dels carrers de Madrid que ens permeten conèixer els llums i ombres de la ciutat. Pel que fa als decorats, moltes vegades s’ha dit que l’obra és massa moderna per al seu temps ja que exigeix ​​l’autor en les acotacions primers plans, gestos i moviments més propis de cinema (expressionista) que del teatre. Aquí rau una altra de les genialitats de l’obra.

Característiques de l’esperpent i el seu reflex

Luces de Bohèmia, publicada el 1920 a la revista Espanya, és la primera obra que el mateix autor qualifica com esperpent, un gènere creat per Valle-Inclán que consisteix a distorsionar sistemàticament el nostre entorn per poder expressar el tràgic, el grotesc i l’absurd de la vida espanyola. Es tracta d’una tècnica que no és exclusiva de teatre, jaque hi ha una important tradició artística que degrada la realitat. Així s’aprecia en els quadres de Goya o El Bosco, en alguns poemes de Quevedo o al cinema expressionista alemany dels anys vint.

L’esperpent de Valle no és només un gènere literari, sinó una estètica i, en conseqüència, una visió de món a la qual arriba l’escriptor des d’unes concretes circumstàncies històriques espanyoles. Aquesta estètica suposa una deformació o desconjuntament de la realitat, única manera de reflectir críticament l’entorn. Valle-Inclán teoritza sobre l’esperpent en l’escena XII de Llums de bohèmia. En ella assegura que «els herois clàssics reflectits en els miralls còncaus donen l’esperpent» i que «el sentit tràgic de la vida espanyola només pot donar-se amb una estètica sistemàticament deformada». Per aconseguir aquest objectiu, Vall empra múltiples procediments, entre els quals destaquem la ridiculització de la realitat.

Si la naturalesa de l’esperpent és crear una anti tragèdia, Luces de bohemia és un exemple paradigmàtic. Els personatges s’enfronten, certament, a un destí tràgic, però el distanciament de l’autor ens el mostra com una cosa grotesca. En aquest esperpent assistim a un enorme drama a nivell col·lectiu (la situació social espanyola) ia nivell individual (la mort de Max i el suïcidi de la seva dona i la seva filla), però aquests fets apareixen com ridículs a causa dels personatges que els donen vida . És més: la mort de Max és grotesca. No hi ha res solemne a la seva mort, i molt menys en la seva vetlla. Max agonitza al carrer, els seus últims moments són una paròdia i la seva vetlla, una burla risible i cruel. A més, no és la seva mort la que tanca l’obra, com en la tragèdia clàssica, sinó que, per a més escarni, aquesta conclou amb les paraules d’un borratxo.

L’estètica de l’esperpent també s’aconsegueix per mitjà de la degradació dels personatges, que es presenten com a éssers caricaturescos o com a «nans que juguen una tragèdia», reproduint les paraules de l’autor mateix. Aquesta degradació es manifesta, fonamentalment, a través de tres recursos estilístics.

Selectivitat amb Pam

Recorda que pam t’ofereix cursos online molt atractius i eficients per treure la millor nota de tall. Volem que entris a la carrera que desitges , és per això que t’oferim nou cursos fets pels millors professors amb experiència en la matèria i a la selectivitat.

A la nostra web podràs trobar els cursos, mira els tràilers com si fos Netflix i aprofita aquesta oportunitat!

No t’oblidis de seguir-nos a Instagram, Twitter i Tik Tok per saber les últimes ofertes!