Resum i preguntes de Mirall Trencat | Selectivitat 2021

Segur que et preocupa treure bona nota a l’examen de català de la Selectivitat 2021. A Pam Selectivitat t’entenem, es per això que t’ajudarem amb les preguntes de la lectura Mirall Trencat per a les PAU 2021. Prepara’t per l’examen més important de l’any amb els nostres cursos completament online:

Accedeix gratis al llibre en pdf de Mirall Trencat

Primer de tot, el més important, tens accés al llibre? Pots accedir a la versió digital en PDF del llibre Mirall Trencat en el següent enllaç.

Preguntes Mirall Trencat Selectivitat

Com sabeu, la prova consta de tres parts:

  1. Comprensió Lectora
  2. Expressió escrita
  3. Reflexió Lingüística

En aquest article t’explicarem com treure la millor nota a les preguntes de Mirall Trencat de la selectivitat 2021.

Comprensió lectora Mirall Trencat selectivitat (4 punts)

Et posaran un text breu de la lectura de català per a la Selectivitat 2021 i tindràs varies afirmacions sobre la lectura i haureu d’indicar si són verdaderes o falses.

PregunTa 1

Aquesta pregunta val 0,5 punts i resta 0,1 per cada resposta incorrecte. Però podeu estar tranquils, ja que a pamselectivitat us ajudem a treure la millor nota amb el curs de català que hem preparat per a vosaltres.

Pregunta 2

Respecte al breu text sobre la lectura, us posaran cinc mots que poden funcionar com a sinònims d’altres cinc paraules de la lectura i haureu de relacionar-les. Aquesta pregunta val 0,5 punts i no resta, així que no et preocupis si t’equivoques en alguna.

Pregunta 3

Aquesta pregunta també conta 0,5 punts i està relacionada amb els pronoms febles, és a dir, us posaran dos oracions i, en negreta, us marcaran un pronom feble. Haureu d’escriure el referent del pronom feble marcat. 

La nostre professora, Sara Marugan, llicenciada en Filologia Catalana a la UAB, us ensenyarà tot el que pot entrar a l’examen de català de la selectivitat 2021 amb el curs complet: 

  • Teoria i resum dels pronoms febles
  • Exercicis dels pronoms febles
  • Test dels pronoms febles
  • Examen dels pronoms febles
Pregunta 4

Seguidament, i per 0,5 punts, us preguntaran una qüestió específica sobre el breu text de la lectura i tindreu un màxim de cinquanta paraules per explicar-ho. Haureu de llegir molt atentament el text, segur que us anirà genial!

Pregunta 5

L’última pregunta sobre comprensió lectora, és la que més compte… Val 2 punts i té tres subpreguntes. Són en relació a les lectures obligatòries de llengua catalana per a la selectivitat 2021: Mirall trencat i Terra Baixa.

Aquestes tres subpreguntes seguiran un mateix estil de pregunta, però canviarà depenent la lectura a la que es refereixi. 

Primerament, en un màxim de cinquanta paraules per contestar, us preguntaran una qüestió sobre comprensió lectora de la lectura. Probablement, us preguntaran sobre algun personatge de la lectura. No et preocupis perquè, més avall en aquest article, us explicarem tots els personatges de Mirall trencat, de Mercè Rodoreda. 

Les últimes dos preguntes van relacionades sobre vertader o fals, ja que us posaran unes cinc afirmacions i haureu d’indicar si son vertaderes o falses de les dos lectures: Mirall trencat i Terra baixa.

Pots estar tranquil, ja que a pamselectivitat oferim el curs de català per treure la millor nota de tall a les PAU 2021, on trobaràs un anàlisis de les dues lectures.

Expressió escrita Mirall Trencat selectivitat (3 punts)

La pregunta 6 consisteix en reescriure un fragment específic de la lectura mirall trencat que us posaran. S’haurà de canviar els temps verbals en passat per formes del present, per exemple. Aquesta pregunta val un punt. 

L’última qüestió sobre expressió escrita, s’haurà d’escriure un text ben estructurat de cent-vint-i-cinc a cent cinquanta paraules sobre el tema relacionat de la pregunta i, aquesta, val dos punts. 

Sembla difícil, però amb el curs de català de pamselectivitat, serà tot molt més fàcil.

Reflexió lingüística Mirall Trencat selectivitat (3 punts)

A la pregunta vuit, us posaran deu oracions en les que, hauràs d’indicar l’anàlisi correcte dels pronoms, les oracions o els sintagmes subratllats. Per a cada resposta incorrecte es descompten 0,1 punts.

A la pregunta nou, s’haurà de completar les oracions amb les dues opcions que et donaran, per exemple:

“Va demanar la feina _____________ indicat per a fer-la. Si _____________ li hagues- sin donat temps a preparar-se… (almenys / al menys)”. La resposta correcte seria al primer espai, “al menys” i al segon espai “almenys”.

La pregunta deu es similar a l’anterior, però referent a les formes verbals correctes que et proposen i hauràs d’escollir la millor.

La pregunta onze et posen un text i s’ha de subratllar només les grafies que corresponen a un so determinat.

A la pregunta dotze et posen varies oracions i s’ha de completar amb les verbs, substantius o adjectius adequats, derivats de les paraules que et posen entre parèntesis.

Examen Mirall Trencat Selectivitat

A continuació, podràs trobar un PDF amb un examen de Selectivitat sobre mirall trencat, així podràs practicar i veure com és un examen de les proves de català.

Resum Mirall Trencat Selectivitat

És molt important tenir molt clar com són els personatges de la història i un beu resum de cada capítol per treure la millor nota possible de les lectures de l’assignatura de català per a les PAU,

Per tant, ara us explicarem breument tots el personatges del Mirall trencat i un resum per capítols a tindre en compte.

Persontages Mirall Trencat

Vicenç

És el xofer d’en Nicolau i la Teresa.

Senyor  Begú

Amo  de  la  joieria  Begú del passeig de Gràcia de Barcelona. És  un  home  ben plantat, rosat de pell amb els cabells arranats i les celles espesses. Al capítol vuit de la primera part, Eulàlia comunica a Teresa Goday la mort del joier, notícia que trasbalsa Teresa pels records que li porta.

Nicolau Rovira

És el primer home amb qui es casa Teresa. Un home vell i amb riqueses guanyades a la borsa, que li proporciona a Teresa l’ascens social i econòmic. Li regalarà una joia de molt valor a la Teresa, la qual revendrà per ajudar a Miquel Masdéu i el seu fill, i la tornarà a comprar sense adonar-se que és la mateixa. 

Teresa Goday Valldaura

És una jove i atractiva, filla d’una peixatera i està casada  amb  en Nicolau Rovira. Té un fill d’onze mesos amb en Miquel Masdéu. La seva mare tenia una parada de  peix  a  la  Boqueria, però va morir. Quan Nicolau mor, coneixerà Salvador Valldaura, amb qui es casa i es traslladen a la torre de Sant Gervasi. Des de llavors rebrà el seu fill, Jesús Masdéu, com si fos el seu fillol, però no deixarà de ser una nosa per a ella. El seu matrimoni amb Valldaura fracassa, perquè aquest viu en un món únic i propi. L’amor que li falta el trobarà en la seva relació amb el notari Riera. Del seu matrimoni amb Valldaura en naixerà una filla, la Sofia. Amb el naixement dels seus néts (en Ramon i en Jaume) comença la seva decadència. Finalment, morirà en pau amb ella mateixa.

Miquel  Masdéu

És un fanaler, casat i té  un  fill  amb  la  Teresa, Jesús Masdéu. 

Tia Adela

És la tieta de la Teresa, era vella i se’n cuidava del fill de la Teresa.

Salvador  Valldaura

És un amic  i  company  d’en  Quim  Bergadà. Quan  se’ns presenta  té  una  història  d’amor  amb  la  Bàrbara i es casa amb la Teresa. Ben  plantat, alt, aspecte de bona persona, ros  i elegant. Intentarà repetir la història de Viena amb Teresa però fracassarà. Posarà tot el seu amor en la seva filla, la Sofia, a qui li promet que serà l’hereva de tot. 

Joaquim Bergadà

Company i amic de Salvador. Estava amb la dona de l’agregat comercial anglès. Té un germà: Rafael que mor assessinat. És enamoradís i poc donat a la contància i no és ben vist per alguns personatges com la Teresa, la Sofia i l’Eulàlia.

Rafael Bergadà

Germà d’en Quim. Li presenta la Teresa a Valldaura.

Eulàlia

És amiga de la Teresa. Vol coincidir amb el Salvador Valldaura i la Teresa Goday a la seva festa de Carnaval. Sentirà enveja respecte a la Teresa, i quan aquesta comenci la seva relació amb el notari, Eulàlia se’n separarà. El seu marit, Rafael Bergadà, morirà assassinat un dia sortint de la fàbrica, a causa de les relacions tenses amb els obrers.

Terenci Farriols

És un home alt, prim i educat i té una botiga de roba amb el seu propi nom. 

Josep  Fontanills

Administrador  de  Valldaura.  Home  gros  ample d’espatlles amb les cames i els braços curts. Tenia fama d’íntegre i de bona persona.

Amadeu Riera

Era el notari de moda de Barcelona,  home esvelt, distingit, amb una rosa vermella damunt la seva taula de treball al despatx. Està casat amb la Constància, una dona poc atractiva. Serà l’amant de Teresa.

Climent

És el nou xofer  de  la Teresa  i en Valldaura quan  viuen  a  la torre. Tenia patilles negres i ulls com el carbó. El lloguen poc temps després de casar-se, quan en Vicenç, l’antic xofer de Nicolau Rovira i Teresa Goday, s’ha retirat al seu poble, Igualada.

Evarista

És la dida d’en Valldaura i Teresa. Ulls verds i la pell molt blanca i era molt neta.

Sofia

És la filla de la Teresa i en Valldaura. Quan tenia sis mesos era primeta, nerviosa i amb cara molt menuda. Té un caràcter fred, manipulador i distant, al contrari de la seva mare, relació de la qual és d’enveja i odi. Quan aquesta mor, i Sofia esdevé la propietària de tot, descobreix per Teresa uns sentiments que mai no havia sentit. Pel seu pare sent un amor profund fins que descobreix que aquest no l’ha feta hereva. Es casa amb l’Eladi i hi haurà indiferència i humillació i, aquest quan li diu que té una filla, la separació es complicada. Sofia decideix afillar-se la Maria per poder controlar el seu marit. Sofia simbolitza l’ascens social de la família i sent menyspreu pels d’origen humil. La seva rivalitat amb l’Armanda, serà una manera d’afrontar indirectament els adulteris del seu home. Amb la guerra marxa a França fugint del bàndol republicà, que ocupa les àrees riques. Després es casa amb un industrial francès i queda viuda. Quan torna a Barcelona acabada la guerra és per enderrocar la torre i construir-hi una sèrie de pisos de luxe.

Anselma

És la cuinera de la Teresa i en Valldaura a la torre.

Marina  Riera

És la germana  del  notari. Està casada amb un empresari del sector metal·lúrgic, tindrà una filla que es diu Marina, i aquesta tindrà una filla amb el mateix nom. Nascuda uns quants mesos després que en Ramon Farriols l’acollirà a casa seva quan aquest marxi de casa, perquè la seva filla i ell són companys d’estudis. Aquesta filla s’enamorarà d’en Ramon. J

Jesús Masdeu

Fill de Teresa i Miquel. Es fillol de la Teresa i sempre serà vist com una càrrega per la Teresa, per no voler deixar-lo desemparat. Miquel Masdéu, ja casat, se l’afillarà, ja que el matrimoni no pot tenir fills. Tot i així, anirà de visita a la torre de forma regular dient ser el fillol de la Teresa. Es toparà amb l’ofici de pintor i durà una vida pobra i resignada. Durant la Guerra Civil espanyola es farà milicià republicà i entrarà a la casa dels Valldaura durant l’ocupació d’aquesta. Li proporcionarà un pis, on viure apartada dels soldats, a l’Armanda. Finalment morirà heroicament, al front, combatent el feixisme.

Armanda  Valls

Esdevé cuinera dels Valldaura de molt jove, recomanada per una parenta seva, també minyona de la casa. Resultarà ser, finalment, el membre del servei més fiable de la casa i al final de la vida de la Teresa, li farà de confident. Anirà descobrint diversos secrets de la família Valldaura al llarg de la seva vida, que no donarà a conèixer mai. Idealitzarà el temps que fou l’amant de l’Eladi Farriols, i guardarà el present que aquest li va fer: unes arracades, com a símbol d’amor.

Arbre genealògic Mirall Trencat

A continuació, pots consultar l’arbre genealògic de Mirall trencat per entendre molt més fàcilment les relacions entre els personatges explicats anteriorment:

Mirall trencat

Resum Mirall Trencat

La lectura consta de tres parts, la primera de 18 capítols, la segona de 21 capítols i la tercera de 13 capítols.

Resum mirall trencat, part 1

Teresa i Nicolau Rovira van comprar una joia per a ella i es queden una agulla de diamant. Com que Teresa té un fill petit d’una relació mantinguda amb un fanaler en l’època en que era pobra i feia de menestral, farà veure que perd l’agulla i la revèn per ajudar la família del seu antic amant, que s’ha afillat la criatura. 

Nicolau, davant del disgust que ella simula per la pèrdua, torna a comprar sense saber-ho, la mateixa joia, que ella lluirà en apadrinar el seu fill, Jesús Masdéu. Quan Nicolau mor, Teresa queda socialment ben situada i coneix un   diplomàtic   amb   fortuna:   Salvador   Valldaura,   que   s’interessa   molt   per   ella, especialment quan la veu amb tota la seva bellesa i magnificència. 

Salvador ha  tingut  una  aventura a  Viena   amb una violinista, Bàrbara,  que  acabarà suïcidant-se inexplicablement. Tot i que Teresa ha sentit parlar d’aquest afer i que la inquieta, accepta la proposta de matrimoni de Valldaura. Aquest abandona la carrera i compra una torre a Sant Gervasi amb un jardí enorme i magnífic. Ja instal·lats i amb una filla, Sofia, es produeix la primera manifestació del trencament de l’equilibri: en una tempesta violentíssima, el llorer que presideix el jardí és migpartit per una llamp. 

La vinguda de Joaquim Bergadà, company i amic de Valldaura amb el qual havia viscut a Viena, comporta un conflicte familiar: Teresa no vol que Salvador li vengui la finca de Vilafranca on havien passat la lluna de mel. 

El temps transcorre amb normalitat a can Valldaura: el servei es va succeint, el nen Jesús Masdéu visita Teresa de tant en tant, Sofia creix al costat del seu pare en una relació idíl·lica, que dura fins a la mort de Salvador. Sofia, que havia conegut Eladi Farriols a la botiga de robes de la família d’aquest, i que l’havia vist després al tennis i l’havia convidat a dinar diversos cops en vida del seu pare, decideix finalment casar-s’hi. Al casament hi assisteix Jesús Masdéu, que fa de pintor d’anuncis comercials amb pretensions artístiques; i també Amadeu Riera, l’amic de la seva mare. 

La mateixa nit, Eladi confessa a Sofia que té una filla dels seus amors amb la cupletista Pilar Segura. L’orgull de Sofia fa que pràcticament obligui Eladi a afillar-se la nena que creixerà a la casa amb els altres fills del matrimoni, Ramon i Jaume aquest darrer feble i malaltís. Els nens es van fent grans en un món a part dels seus pares: el món del jardí, de la senyoreta Rosa i  de   les   minyones,   moltes   i   successives.  

Entre   totes   destaca   Armanda   com   a   figura permanent a la casa. Armanda ha tingut una relació amb Eladi que la situa en un dels vèrtexs del triangle amb Sofia. Encara que ell sedueix altres minyones, cap no tindrà la importància d’Armanda, ni sabrà el que ella sap sobre la família, ni arrelarà a la torre com ella. El món particular dels nens es transformarà amb la mort de Jaume, provocada pels seus germans.

Teresa, de fa temps impedida i reclosa a la seva habitació, conserva el record del passat en els objectes que l’envolten. Jaume hi participava, guiat per la seva àvia: en morir, aquest herència moral queda, de moment, sense destinatari.
Per continuar llegint el resum de la segona i tercera part, pots consultar el nostre curs, ja que t’ajudarà a treure la millor nota de llengua catalana a la selectivitat 2021. A més a més, podràs trobar tot el temari, resums i apunts de llengua catalana amb exàmens resolts en el nostre curs.

Resum per capítols Mirall Trencat

Capítol 1: Una joia de valor

Teresa i Nicolau Rovira estan casats. Ella és jove i ell es vell. Nicolau li compra una joia molt bonica que ella la ven per pagar diners al seu fill que va tindre amb Miquel Masdéu (Jesús Masdéu). El nen es quedarà vivint amb el pare i ella l’apadrinarà.

Capítol 2: Bàrbara

Salvador Valldaura coneix una violinista de Viena i s’enamora. Joaquim Berguedà, la hi presenta. Valldaura i ella acaben festejant. Al cap d’uns dies, ella s’acabarà suïcidant, ofegada.

Capítol 3: Salvador Valldaura i Teresa Goday

Rafael i la seva dona, Eulàlia, familiars d’en Quim Berguedà fan que Salvador Valldaura i Teresa Goday es coneguin. Ell marxa a Paris, 6 mesos, i li deixarà violetes cada per a cada dia (tal i com havia fet amb Bàrbara). S’acabaran casant tot i que sembla que ella no n’estigui molt enamorada. 

Capítol 4: Una torre a Sant Gervasi

La parella prova de viure a Paris però a ella no li agrada; quan esperen una criatura, decideixen tornar a Barcelona. Abans de marxar, Salvador Valldaura havia comprat a un dels millors notaris de Barcelona, Amadeu Riera, una torre a St. Gervasi i es queden a viure allà. La filla fou una nena: Sofia.

Capítol: 5: Tempesta de primavera

Hi ha un tempesta, Teresa i les minyones es posen totes juntes perquè tenen por. 

Capítol 6: Joaquim Bergadà a Barcelona

Quim Berguedà arriba a Barcelona i es queda a casa dels Valldaura. A la Teresa no li cau gaire bé perquè diu que la seva filla, la Sofia té ulls de japonesa. Salvador i Quim van a la finca de Vilafranca dels Valldaura i, un altre dia, van  al teatre: arriben tard per culpa del Quim. 

Capítol 7: El nen Jesús Masdéu

Al dia de Sta. Teresa, el fill de Miquel Masdéu, Jesús Masdéu, va a felicitar a la seva padrina (en realitat, mare). Porta un ram de flors i marxa amb unes dolços que li dona la Teresa.

Capítol 8: Abelles i glicines

La Teresa i l’Eulàlia queden per parlar al jardí de casa la Teresa. Parlen de les minyones i dels marits. Abans d’anar-se’n, na Teresa dóna a la seva amiga un ram de roses color carn (l’esqueix de les quals, les hi havia donat Riera quan van comprar la casa)

Capítol 9: Neteja d’armaris

Aquest capítol és un capítol conte. Parla d’Armanda (una minyona jove que serà fidel a la família Valldaura). Explica les seves primeres feines i la seva relació amb les altres minyones.

Capítol 10: Eladi Farriols

El pare d’Eladi Farriols parla amb el l’oncle d’Eladi (el seu germà) i li busquen una feina. Treballarà a una botiga de roba, junt amb el seu oncle, i amb un posat molt respectuós i un gran somriure, rebrà a les clientes més predilectes. L’Eladi es fixa amb la Sofia (la filla d’una de les clientes més recurrents: Teresa). Teresa el convida a sopar algun dia a casa seva i així va prenent contacte amb la seva filla. Sofia és molt seca i no sembla que estigui realment enamorada de l’Eladi. Després d’anar molts diumenges a sopar, l’Eladi i la Sofia es prometen; però Salvador Valldaura morirà aquell hivern (això afectarà molt a Sofia). La parella decideix endarrerir el casament i Eladi s’enamora de Pilar.

Capítol 11: Pare i filla

Aquest capítol parla de la relació Sofia – Salvador Valldaura (el seu pare). Sofia s’estimava molt al seu pare. Ell li explica els noms dels ocells; el pare era l’home més fort de l’Ateneu; la sofia no estimava gaire la seva mare i el seu pare li promet que quan ell mori, tot allò que era seu li deixarà en herència. Quan Valldaura mor, malgrat Sofia es va quedar molt rica, es va quedar amb un gran sentiment de rabia perquè no li havia deixat la casa. 

Capítol 12: Lady Godiva

Pilar representa el paper de Lady Godiva (canta damunt d’un cavall). Eladi, com tots els homes de Barcelona, s’enamora d’ella. Ella es quedà embarassada. 

Capítol 13: El pintor Masdéu

Jesús Masdéu continua visitant a Teresa. Es dedica a pintar quadres (és aprenent d’un pintor). El pare de Jesús es fanaler.

Capítol 14: Bodes de Sofia

Sofia i Eladi es casen. Es fa una festa i la parella s’escapa a mitja festa. Van a la torre i quan ella es canvia, li demana a Eladi que li faci un petó al peu (símbol inferioritat), ell al final no li féu. Com a venjança, li explica a Sofia que té una filla. Fan l’amor i, després, ella va a passejar pel jardí.

Capítol 15: Naixements

Neix Maria, filla de Pilar. Eladi i Armanda comencen a tenir relacions sexuals. Ramon, després de molts esforços, neix (Sofia pateix molt). La parella d’afillen la  Maria (amb la condició que no torni a veure a la seva mare), a les amistats diuen que és una orfe d’accident de tràfic d’uns parents llunyans. Després, Sofia espera a una nena però neix un nen malaltís anomenat Jaume. 

Capítol 16: Les minyones a l’estiu

Les minyones, durant l’estiu, es banyen a l’exterior amb una manguera. La més maca és Olivia. 

Capítol 17: Els nens

Els nens de la casa són: Jaume, Maria i Ramon. Jaume i Ramon són els fills naturals de Teresa i Eladi, i la Maria l’han afillada: 

Jaume: Noi malaltís que intenta seguir el ritme dels seus germans però ells no volen que jugui amb ells (el pessiguen i li fan mal, el molesten i li fan la vida impossible). Com que és malaltís, el doctor li recomana que no estudiï i que jugui al jardí. A ell li agrada molt el món del jardí: veu les papallones blanques que naixen a l’interior de les soques dels arbres, els camins que fan les babes dels cargols… Guarda unes llaunes sota del seu llit (que posteriorment la Maria i en Ramon li copiaran) on hi guarda insectes. Té una relació molt estreta amb la seva àvia (Teresa) ell se la estima molt i ella sap que és un noi malaltís. L’àvia el consola quan els seus germans el molesten i li deixa tocar les plomes del gerro i li dona vi per a veure. Li explica tots els secrets a l’àvia (tant dels seus germans com de les minyones). Fa un barquet amb fusta i el deixa a l’estany.

Ramon i Maria: El Ramon es el que més mana dels nens i té una forta relació amb la seva germana (ja es comença a intuir que podrien estar enamorats). El Ramon no es porta gaire bé amb la seva avia. El Ramon i la seva germana desobeeixen als grans, pujant a la tauladaLa Maria imita molt els moviments de la seva mare (tot i que té uns moviments predefinits molt semblants als del seu pare). Després d’un dissortat joc de nens, la Maria i el Jaume fereixen de mort a en Jaume i quedà bocaterrosa estirat flotant al llac.

Per continuar llegint el resum de la segona i tercera part, pots consultar el nostre curs, ja que t’ajudarà a treure la millor nota de llengua catalana a la selectivitat 2021. A més a més, podràs trobar tot el temari, resums i apunts de llengua catalana amb exàmens resolts en el nostre curs.

Prepara’t per l’examen més important de l’any amb els nostres cursos completament online: