Resum i preguntes de La plaça del diamant | Selectivitat 2022

Llegeix les preguntes que et poden entrar a l’examen de Selectivitat sobre la Plaça del Diamant. Anar preparat a la Selectivitat 2022 és important i les lectures obligatories són clau. A continuació podreu accedir a la Plaça del diamant de Mercè Rodoreda amb preguntes i solucions. Les següents preguntes són exemples de preguntes que podrien entrar a l’examen de Selectivitat i les repostes que ha proposat la profesora del curs de català de PAM Learning. El millor resum i preguntes de la Plaça del Diamant per la Selectivitat 2022. Estudia cada personatge i la simbologia de la lectura que entra aquest any.

la plaça del diamant selectivitat
La plaça del diamant de Mercè Rodoreda

Segur que et preocupa treure bona nota a l’examen de català de la Selectivitat 2022. A Pam Learning t’entenem, es per això que t’ajudarem amb les preguntes de la lectura La Plaça del Diamant per a les PAU 2022. Prepara’t per l’examen més important de l’any amb els nostres cursos completament online:

Explora tot el que necessites de forma gratuïta per la Selectivitat a la nostra pàgina 😎

Accedeix gratis a possibles preguntes en PDF de La plaça del diamant | Selectivitat

Primer de tot, el més important, saber què ens poden preguntar. Pots accedir a la versió digital en PDF de posibles preguntes del llibre La Plaça del Diamant en el següent enllaç.

Resum de la Plaça del Diamant | Selectivitat

La novel·la comença amb una noia, la Natàlia, òrfena de mare que treballa a una pastisseria. La seva amiga Julieta arriba i li diu que a la nit aniran a un ball a la plaça del Diamant. Natàlia té un promès que es diu Pere, però durant el ball coneix un noi, en Quimet, i ballen junts. Ell la veu com la seva futura esposa i l’anomena Colometa. Llavors ella s’espanta i fuig corrents, mentre ell  la persegueix. Des de llavors comencen a sortir.

La Natàlia deixa el seu promès pel Quimet. Quan està amb en Quimet, aquest parla d’una tal Maria, però Natàlia no s’atreveix a preguntar qui és, de fet es reprimeix moltes coses. El seu xicot l’empresona de tal manera que ella comença a perdre la seva personalitat (amb el nom, i amb la submissió). En Quimet es mostra molt gelós per diverses coses i mostra a Natàlia el seu pensament masclista, però tot i això, i després d’estar barallats diverses setmanes, decideixen casar-se.

Natàlia coneix els amics d’en Quimet, en Cintet i en Mateu. I més tard, la mare del seu futur marit, que té la casa plena de llaços. Després la parella comença a buscar un pis i troba un abandonat, així que l’han de restaurar. Mentrestant la senyora Enriqueta, amiga i quasi mare de la Natàlia, li diu a aquesta que en Quimet és un bon promès.

Arriba el casament. Tot és molt bonic i tothom riu. A la nit, la Natàlia té por de les relacions sexuals, i aquestes acaben materialitzant-se en dolor. Passa el temps, i en Quimet mostra el seu caràcter autoritari més marcadament. A casa la seva opinió és l’única vàlida i ella ha de fer i pensar tot el que ell digui. La té totalment subjugada, cosa que li comença a crear angoixa. Més tard, en Quimet es compra una moto. La Natàlia, Colometa pel seu marit, té por i no li agrada la moto, però l’ha de suportar.

Llavors la Natàlia es troba amb en Pere pel carrer i es saluden. En aquest moment en Quimet es comença a queixar d’un dolor a la cama, i la Natàlia ha d’estar pendent d’ell. La gent diu que fingeix però ella el creu. Arriba el moment en què la Natàlia està embarassada. El pare escull el nom, Antoni. Quan neix el nen, sembla que va a morir, perquè no vol menjar, però al final comença a menjar.

Personatges de La plaça del Diamant | Selectivitat

NATÀLIA: És un personatge femení que ens transmet força. La força d’una dona que lluita a diari per seguir endavant. La força d’un col·lectiu que amb el seu treball i dedicació va aconseguir superar els entrebancs socials d’una època. La protagonista és una xica jove que en una festa major, coneix al que serà el seu futur marit, en Quimet.Natàlia és tant la narradora com la protagonista. És el personatge més ben caracteritzat, evidentment, però això no implica que les seues descripcions siguen abundants.La primera característica de Natàlia que podem veure a l’obra és que no pot dir que no. Ja en la primera pàgina podem veure que, per no fer mal als altres i no patir ella mateixa, sempre ha de dir que sí si algú li demana qualsevol petició.Natàlia és una xica molt innocent.  La primera mostra d’innocència és que la seua mare mai l’havia parlat d’homes, per la qual cosa ella es presenta com una dona fàcil de dominar per als homes.

QUIMET: El primer marit de Natàlia i amb el qual tindrà dos fills. La protagonista el descriu al principi del llibre, la nit on el coneix on aquesta parla dels seus ulls comparant-los amb els d’un mico.Ell no es porta del tot bé amb ella, és molt gelós,impulsiu i també molt masclista.Com per exemple quan la Natàlia passa per varis problemes o no s’hi troba bé aquest ni l’escolta i la majòria de vegades ell es queixa del seu propi malestar, com per exemple amb el mal a la cuixa,també en resulta ser un home bastant desconsiderat ja que no pensa dels problemes que pot ocasionar el colomar a la Natàlia i als seus fills, però tot això no serà impediment per a que aquesta continuï enamorada d’ell fins que li comuniquen la seva mort.

ANTONI: El segon marit de la Natàlia amb el que es casa després de morir Quimet a la Guerra, serà un home molt més comprensiu i bo amb ella. Ell és un invàlid de la guerra, que no  pot tenir fills. Li diu que es casi amb ell per tenir companyia a la casa, pero també es pot deduir que de veritat li agrada Natàlia com a persona  i que aquesta raó solament fos una excusa per a que es quedara a viure amb ell. L’Antoni es l’adroguer on la Natàlia compra les veces. Durant la Guerra, quan la protagonista passa molta fam i està a punt de matar els seus fills i suïcidar−se,aquest li ofereix un lloc de treball i més tard li proposa casar−se amb ella,aquesta accepta i formen una família. És un home sensat, deixa fer a la Natàlia tot el que ella vol fer, es peocupa pel seu benestar  i en respecta la seva opinió, és a dir, tot el contrari d’en Quimet. 


RITA: És la filla de la Natàlia i en Quimet, es porta un any i mig amb el seu germà en Toni. Durant la seva infantesa la Rita adquireix un poca importància, ja que aquesta és massa petita per encara parlar i el que principalment en podem observar durant les narracions de la Natàlia es que aquesta està molt unida amb l’Antoni, ja que aquesta copia els moviments i accions del seu germà per tant podríem dir que la seva personalitat encara era massa innocent i poc destacable, adoptava una actitud bastant passiva, tot el contrari a la seva joventut que aquesta és fa destacar més per la seva opinió.

Quan la Rita ja és una jove, Natàlia esmenta la seva similitud amb en Quimet,tant físicament com psicològicament  ja que tenen els mateixos ulls (ulls de mico segons la Natàlia) tot i això és bastant atractiva,en quant a caràcter ella adquireix una personalitat bastant tossuda i fins i tot revolucionària per la seva època, ja que principalment no és mostra massa interessada cap el matrimoni i no té problema en expressar la seva opinió.També es podria dir que és una mica orgullosa ja que tot i que a aquesta i agradava en Pere, ella mai ho mostra o és sincera prèviament a la boda.

TONI: De petit era molt mogut, tossut i nerviós, i plorava molt. També tenia enveja de la seva germana petita fins el punt d’intentar fer-li mal físicament, aquest sempre estava fent burles cap al seu pare, un exemple seria quan aquest imitava el seu dolor de cuixa d’una manera còmica, però es podria dir que aquest personatge es rodò com el de la seva germana la Rita, perquè al cap del temps l’Antoni assumeix un caràcter més tranquil i racional.

Durant la seva joventut s’assembla molt al seu padrast, es obedient i tímid, i és per això que l’autora li feia concedir el nom amb l’Antoni.Primer fill d’en Quimet i la Natàlia. De mica en mica, amb el pas del temps i la guerra entremig es va fent gran i va anant madurant, es pot veure que es un jove bastant comprensiu i racional i es pot apreciar durant la discussió entre el matrimoni de la Rita i en Pere, que aquest sempre busca el millor per tots dos. 

PERE: Finalment el coneixem com el marit de la Rita, aquest es presenta un dia a casa de l’Antoni demanant-li a aquest si podia casar-se amb ella, el descriuen com el noi més atractiu de tot el poble, aquest també es conegut pel seu nou negoci que tot i la jovenessa del propietari en té bastant clientela.En Pere es un noi bastant constant i que mai es dóna per vençut ja que tot i que la Rita el rebutja, ella afirma que mai deixarà d’intentar-ho , però a la vegada no es mostra com un noi posèsiu o autoritari sinó que fa el possible per mantenir a la jove contenta, per tant penso que la autora el volia caracteritzar com un noi senzill i atent.

Examen La Plaça del Diamant | Selectivitat

Com sabeu, la prova consta de tres parts:

  1. Comprensió Lectora
  2. Expressió escrita
  3. Reflexió Lingüística

En aquest article t’explicarem com treure la millor nota a les preguntes de La Plaça del Diamant de la selectivitat 2022.

Comprensió lectora La plaça del diamant – selectivitat (4 punts)

Et posaran un text breu de la lectura de català per a la Selectivitat 2022 i tindràs varies afirmacions sobre la lectura i haureu d’indicar si són verdaderes o falses.

Pregunta 1

Aquesta pregunta val 0,5 punts i resta 0,1 per cada resposta incorrecte. Però podeu estar tranquils, ja que a pamselectivitat us ajudem a treure la millor nota amb el curs de català que hem preparat per a vosaltres.

Pregunta 2

Respecte al breu text sobre la lectura, us posaran cinc mots que poden funcionar com a sinònims d’altres cinc paraules de la lectura i haureu de relacionar-les. Aquesta pregunta val 0,5 punts i no resta, així que no et preocupis si t’equivoques en alguna.

Pregunta 3

Aquesta pregunta també conta 0,5 punts i està relacionada amb els pronoms febles, és a dir, us posaran dos oracions i, en negreta, us marcaran un pronom feble. Haureu d’escriure el referent del pronom feble marcat. 

La nostre professora, Sara Marugan, llicenciada en Filologia Catalana a la UAB, us ensenyarà tot el que pot entrar a l’examen de català de la selectivitat 2022 amb el curs complet: 

  • Teoria i resum dels pronoms febles
  • Exercicis dels pronoms febles
  • Test dels pronoms febles
  • Examen dels pronoms febles
Pregunta 4

Seguidament, i per 0,5 punts, us preguntaran una qüestió específica sobre el breu text de la lectura i tindreu un màxim de cinquanta paraules per explicar-ho. Haureu de llegir molt atentament el text, segur que us anirà genial!

Pregunta 5

L’última pregunta sobre comprensió lectora, és la que més compte… Val 2 punts i té tres subpreguntes. Són en relació a les lectures obligatòries de llengua catalana per a la selectivitat 2022: La plaça del diamant i aigües encantades.

Aquestes tres subpreguntes seguiran un mateix estil de pregunta, però canviarà depenent la lectura a la que es refereixi. 

Primerament, en un màxim de cinquanta paraules per contestar, us preguntaran una qüestió sobre comprensió lectora de la lectura. Probablement, us preguntaran sobre algun personatge de la lectura. No et preocupis perquè, més avall en aquest article, us explicarem tots els personatges de La Plaça del diamant, de Mercè Rodoreda. 

Les últimes dos preguntes van relacionades sobre vertader o fals, ja que us posaran unes cinc afirmacions i haureu d’indicar si son vertaderes o falses de les dos lectures: La plaça del diamant i aigües encantades.

Pots estar tranquil, ja que a Pam Learning oferim el curs de català per treure la millor nota de tall a les PAU 2022, on trobaràs un anàlisis de les dues lectures.

Expressió escrita La plaça del diamant – Selectivitat (3 punts)

La pregunta 6 consisteix en reescriure un fragment específic de la lectura mirall trencat que us posaran. S’haurà de canviar els temps verbals en passat per formes del present, per exemple. Aquesta pregunta val un punt. 

L’última qüestió sobre expressió escrita, s’haurà d’escriure un text ben estructurat de cent-vint-i-cinc a cent cinquanta paraules sobre el tema relacionat de la pregunta i, aquesta, val dos punts. 

Sembla difícil, però amb el curs de català de PAM Learning, serà tot molt més fàcil.

Reflexió lingüística La plaça del diamant Selectivitat (3 punts)

A la pregunta vuit, us posaran deu oracions en les que, hauràs d’indicar l’anàlisi correcte dels pronoms, les oracions o els sintagmes subratllats. Per a cada resposta incorrecte es descompten 0,1 punts.

Preguntes d’examen de Selectivitat de La Plaça del diamant

1.  Rodoreda escriu a Joan Sales “Aquesta novel·la tan senzilla, que fa riure al començament, és una novel·la greu” (15 de maig de 1961). Comenteu l’afirmació de l’escriptora. Podríeu esmentar alguns aspectes còmics i tràgics de l’obra? [2 punts]

La novel·la té alguns aspectes còmics al començament, que es poden veure per exemple en el moment en què en Quimet i la Natàlia es van conèixer (persecucions, dies en els que festejaven, dubtes, viatges amunt i avall amb la moto), però sobretot es poden veure en algunes descripcions de l’autora (segons els pensaments de la protagonista = monòleg interior) com és el cas del Quimet (“ulls de mico”) els consells de la Sra. Enriqueta o les solucions que té en Quimet davant de certs problemes o situacions (per dur el seu fill amb la moto vol utilitzar una caixa de cartró; si es deixen la clau fa un forat a la porta…).

La plaça del diamant de Mercè Rodoreda, però, és una obra greu ja que té un desenvolupament tràgic que es veu reflectit en la vida tant dura de la protagonista Natàlia, sotmesa al marit i a les situacions que ella veu com alienes, resignada i desesperada, en moments concrets sense cap mena d’esperança de futur (pensa en la mort dels seus fills i el seu propi suïcidi).

També reflecteix la vida a Barcelona de la guerra i la postguerra civil, sense feina, sense menjar i amb els homes al front, amb assassinats en places públiques i amb el sector més adinerat que condemnaven els veïns per republicans per poder avivar els seus interessos en detriment de la vida de persones conegudes.

2. La plaça del Diamant té un final obert. Solució examen selectivitat 2020 (Apunts i resum de Català)

El final de la “Plaça del Diamant” és un final obert ja que deixa entreveure determinats canvis en la vida de la Natàlia, però no comenta quina pot ser la seva educació així com tampoc cita quin pot ser el desenvolupament de la resta de personatges, l’entorn més pròxim a la protagonista.

L’actitud de la Natàlia canvia després del moment simbòlic del crit a la Plaça del Diamant, el qual l’allibera de totes les tensions, li permet passar de la joventut a la maduresa i començar una vida “nova”. Aquest canvi es deixa entreveure en el canvi d’actitud davant la relació amb el seu marit Antoni i el fet de poder caminar pel carrer sense tensions i visions que la turmentin.

El final de La plaça del diamant de Mercè Rodoreda és obert, però, perquè no cita quines poden ser les reaccions d’aquest entorn davant el seu canvi ni tampoc si el canvi és o no definitiu.

El seu entorn també ha canviat (es veu, per exemple, en el casament de la seva filla Rita amb en Vicenç) però el final de la novel·la tampoc fa referència a possibles desenvolupaments o canvis en la vida dels personatges.

Pel que fa al context històric, la novel·la es desenvolupa en un període molt inestable (2a República, Guerra Civil Espanyola, 2a Guerra Mundial) i per tant no sabem com pot continuar influint aquest context en l’obra.

3. L’autora assenyala que el personatge de Colometa experimenta una “metamorfosi”. Expliqueu-la. Podríeu esmentar la novel·la i l’autor d’aquesta que va influir probablement sobre la “metamorfosi” de Colometa? Pregunta i solució d’un examen de Selectivitat de Català del 2019.

La metamorfosi que pateix la protagonista Natàlia-Colometa al llarg de la novel·la té el seu origen en les influències de l’obra “La metamorfosi” de Kafka sobre l’autora Mercè Rodoreda.

La plaça del diamant de Mercè Rodoreda, una novel·la psicològica, els personatges que hi apareixen són rodons, es van desenvolupant a mesura que avança l’obra, es van adaptant a les condicions socials i polítiques del seu temps, neixen i maduren segons les situacions i es veuen afectats pel pas del temps.

La protagonista, la Colometa, a l’inici de la novel·la és una noia jove, innocent, que se’n va a la Plaça del Diamant a celebrar la Festa Major i, després la seva vida comença a canviar progressivament, així com també ella i els seus pensaments i sentiments. La modificació del seu entorn extern (la guerra) i el seu entorn més proper (mort de familiars i amics, només ajudar, ambdós coneguts) marquen el desenvolupament de la protagonista.

4. L’últim capítol és un monòleg interior. Análisis i resum de la Plaça del diamant de Mercè Rodoreda. Sabríeu dir quin dels autors europeus van conrear aquesta tècnica narrativa? (Pregunta i solució d’un examen de Selectivitat de Català del 2019)

El monòleg interior és una tècnica narrativa que consisteix en el desplaçament del narrador que es veu substituït pels pensaments i els sentiments més íntims dels personatges (en aquest cas de la protagonista Natàlia).

Aquesta tècnica té els seus orígens en la psicoanàlisi i l’estudi del subconscient per part de Sigmund Freud, a partir dels quals es creu que es pot entendre el comportament humà. Autors com Marcel Proust en la seva Recerca del temps perdut, James Joyce amb el monòleg interior d’Ulyses i Virginia Wolf utilitzen aquesta tècnica en les seves obres i aquesta última (Wolf) arriba a dir que els lectors s’han de veure atrets per l’ànima dels personatges.

En la novel·la de la Plaça del Diamant s’utilitza el monòleg interior per expressar de manera més intimista i emotiva els pensaments i els sentiments de la protagonista, una dona que viu resignada davant la vida que la té sotmesa, la qual viu i pateix una guerra que no entén i que no és capaç d’expressar tot el que pensa (“moltes vegades dic molt menys del que penso […]).

5. Què és un símbol? (Apunts i resum de Català). Quins símbols de la Plaça del diamant de Mercè Rodoreda us semblen més importants? Pregunta i solució d’un examen de Selectivitat de Català del 2019.

Un símbol és un aspecte, un concepte, un objecte que apareix diverses ocasions al llarg de la novel·la i que reflecteix i es relaciona amb un altre concepte referent als personatges o l’acció de l’obra. Es pot comparar el desenvolupament del símbol amb el desenvolupament d’allò al que fa referència, des d’un punt de vista metafòric.

A la novel·la de “La Plaça del Diamant” apareixen diversos símbols, el més important d’ells és colom. La vida, el creixement i el desenvolupament dels coloms que a poc a poc es van apoderant de la casa de la protagonista reflecteixen el pas del temps: el seu naixement i la seva mà (arriba a tenir fins a 40 parelles) es correspon amb l’època “d’esplendor” de la Natàlia i el seu marit, el Quimet, amb projectes, una família i expectatives de futur; la mort dels blaus i la fugida d’uns altres és patent amb la guerra i la mort dels éssers estimats, el període de decadència, sense feina i sense diners ni res per menjar.

Altres símbols com són les flors, que fan referència a la vida de l’autora Rodoreda, a la seva infància, i que a La plaça del diamant de Mercè Rodoreda es relacionen amb el record.

Un fet simbòlic també pot ser el crit de la Natàlia a la Placa del Diamant (al final de la novel·la), que representa el pas de la joventut a la maduresa de la protagonista. L’alliberament d’una vida passada que la turmentava.

Per accedir a més explicacions sobre la lectura i altres continguts de catalá pots consultar el nostre curs, T’ajudarà a treure la millor nota de llengua catalana a la selectivitat 2022. Trobarás tot el temari, resums i apunts ordenats amb exàmens resolts explicats amb vídeos per una professora experta.

Prepara’t per l’examen més important de l’any amb els nostres cursos completament online: