Resum i preguntes de Terra Baixa | Selectivitat 2021

Com ja sabeu, de llengua catalana hi ha dues lectures per a les PAU 2021: Mirall trencat i Terra baixa. En el cas de Mirall trencat, ja teniu un article amb les preguntes, i un resum dels capítols i personatges.

En aquest article, podràs aprendre i guiar-te per encarar les preguntes de la lectura de Terra Baixa a la Selectivitat, amb l’ajuda del nostre curs online de l’assignatura de català per treure la millor nota possible. Prepara’t per l’examen més important de l’any amb els nostres cursos completament online:

Terra Baixa: Introducció i punts claus

Terra baixa, d’Àngel Guimerà, una obra de les més populars que va escriure, és una obra romàntica.

Preguntes Terra Baixa Selectivitat

Com sabeu, la prova consta de tres parts:

  1. Comprensió lectora
  2. Expressió escrita
  3. Reflexió lingüística

En aquest article t’explicarem com treure la millor nota a les preguntes de Terra baixa de la selectivitat 2021.

Comprensió lectora Terra baixa selectivitat (4 punts)

Et posaran un text breu de la lectura de català per a la Selectivitat 2021 i et posaran varies afirmacions sobre la lectura i haureu d’indicar si són verdaderes o falses.

Pregunta 1

Aquesta pregunta val 0,5 punts i resta 0,1 per cada resposta incorrecte. Però podeu estar tranquils, ja que a pamselectivitat us ajudem a treure la millor nota amb el curs de català que hem preparat per a vosaltres.

Pregunta 2

Respecte el breu text anterior sobre la lectura, us posaran cinc mots que poden funcionar com a sinònims d’altres cinc paraules de la lectura i haureu de relacionar-les. Aquesta pregunta val 0,5 punts i no descompte, així que no et preocupis si t’equivoques en alguna.

Pregunta 3

Aquesta pregunta que també compte 0,5 punts, està relacionada amb els pronoms febles, és a dir, us posaran dos oracions i, en negreta, us marcaran un pronom feble. Haureu d’escriure el referent del pronom feble marcat.

La nostre professora, Sara Marugan, llicenciada en Filologia Catalana a la UAB, és us ensenyarà tot el que pot entrar a l’examen de català de la selectivitat 2021 amb el curs complet:

  • Teoria i resum dels pronoms febles
  • Exercicis dels pronoms febles
  • Test dels pronoms febles
  • Examen dels pronoms febles
Pregunta 4

Seguidament, i per 0,5 punts, us preguntaran una qüestió específica sobre el breu text de la lectura i tindreu un màxim de cinquanta paraules per explicar-ho. Haureu de llegir molt atentament el text i segur que us anirà genial.

Pregunta 5

L’última pregunta sobre comprensió lectora, és la que més compte… Val 2 punts i, hi ha tres subpreguntes. Són en relació a les lectures obligatòries de llengua catalana per a la selectivitat 2021: Mirall trencat i Terra Baixa.

Aquestes tres subpreguntes seguiran un mateix estil de pregunta, però canviarà depenent la lectura a la que es refereix.

Primerament, en un màxim de cinquanta paraules per contestar, us preguntaran una qüestió sobre comprensió lectora de la lectura. Probablement, us preguntaran sobre algun personatge de la lectura. No et preocupis perquè, més avall en aquest article, us explicarem tots els personatges de Terra baixa.

Les últimes dos preguntes van relacionades sobre vertader o fals, ja que us posaran unes cinc afirmacions i haureu d’indicar si son vertaderes o falses de les dos lectures: Mirall trencat i Terra baixa.

Pots estar tranquil, ja que a pamselectivitat oferim el curs de català per treure la millor nota de tall a les PAU 2021, i en aquest curs, entra un anàlisis de les dues lectures.

Expressió escrita Terra baixa selectivitat (4 punts)

La pregunta sis es tracta de reescriure un fragment específic de la lectura terra baixa que us posaran. S’haurà de canviar els temps verbal en passat per formes del present, per exemple. Aquesta pregunta val un punt.

L’última qüestió sobre expressió escrita, s’haurà d’escriure un text ben estructurat de cent-vint-i-cinc a cent cinquanta paraules sobre el tema relacionat de la pregunta i, aquesta, val dos punts.

Sembla difícil, però amb el curs de català de PAM Learning, serà tot molt més fàcil.

Reflexió lingüística Terra baixa selectivitat (4 punts)

A la pregunta vuit, us posaran deu oracions en les que, hauràs d’indicar l’anàlisi correcte dels pronoms, les oracions o els sintagmes subratllats. Per a cada resposta incorrecte es descompten 0,1 punts.

A la pregunta nou, s’haurà de completar les oracions amb les dues opcions que et donaran, per exemple:

“Va anar a veure en Joan perquè li solucionés el problema. La veritat és que no sé per què se’n refia. (PERQUÈ / PER QUÈ)”.

La pregunta deu es similar a l’anterior, però referent a les formes verbals correctes que et proposen i hauràs d’escollir la millor. La pregunta onze et posen un text i s’ha de subratllar només les grafies que corresponen a un so determinat. A la pregunta dotze et posen varies oracions i s’ha de completar amb les verbs, substantius o adjectius adequats, derivats de les paraules que et posen entre parèntesis.

Examen Terra Baixa Selectivitat

A continuació, pots accedir a un PDF d’un examen tipus sobre Terra baixa, per a que puguis practicar (Juny 2018).

Terra Baixa pel·lícula

Segurament us ajudarà veure la pel·lícula de terra baixa. No oblidis que una pel·lícula no és el mateix que un llibre, és a dir, probablement faltin detalls importants a tenir en compte.

Personatges Terra Baixa

Marta

Ha viscut tota sempre a Barcelona en un estat de molta pobresa, fins que als catorze anys la seva mare mor i la recull un captaire que pren la figura de pare. Amb la seva companyia, arriba a les grans terres d’en Sebastià. Ell li permet tenir un recer i estabilitat. La Marta rep maltractament psicològic d’en Sebastià; d’una banda, sent una gratitud per l’amo per haver-la acollit, i de l’altre, veu que aquesta relació sentimental no és correcta. Al principi del primer acte, la Marta és una persona innocent i reservada que s’ha de casar amb un home, en Manelic, per imposició. Ella, encara que no l’estimi, no sap fer res per evitar-ho i acaba casant-s’hi. Des del començament de l’obra fins que s’enamora d’en Manelic, serà una persona amb una autoestima molt baixa i fràgil, sense cap respecte per si mateixa ni per la seva vida pròpia. En el moment en què s’enamora d’en Manelic viu un moment de creixement personal i autoestima que no havia viscut abans.

Manelic

És el protagonista i és un pastor originari de la Terra alta que vivia a les muntanyes amb les seves ovelles. És la figura que conjumina amb la puresa de la Terra alta, i es caracteritza per la seva innocència i ignorància. En Manelic es trasllada a la Terra baixa enganyat per en Sebastià, que li ofereix la mà de la Marta amb la finalitat de no aixecar sospites de la relació il·lícita que manté amb ella. A la Terra baixa tothom es riu d’en Manelic, sense que en sàpiga la raó. Allí, a la Terra baixa, és corromput per la hipocresia i el pecat d’aquesta terra. En aquesta terra perd la seva innocència i, embogit per tot el que ha viscut, acaba matant en Sebastià, i diu feliç i rabiós: «He mort el llop». A partir d’aquí, veu que l’única opció per sobreviure és escapar amb la seva dona a la Terra alta, on podran viure lluny del pecat del món urbà, i així, poder fugir de la tortura que representa la Terra baixa.

Sebastià

Té quaranta anys i és el gran terratinent de la Terra baixa. Es caracteritza per ser una persona burleta, superba i sense escrúpols. Ell és l’amo de tot, fins i tot de les persones que hi viuen, com és el cas de la Marta, amb la qual manté una relació amorosa en secret des que ella tenia quinze anys.[4] Programa el casament de la Marta i en Manelic per no aixecar sospites de la seva relació secreta.

Tomàs

És un ermità savi que va casar la Marta i en Manelic sense conèixer l’engany d’aquest matrimoni. Per aquesta raó, quan s’assabenta que aquest matrimoni és una argúcia d’en Sebastià, se sent culpable, ja que s’estima en Manelic com si fos el seu fill.

Mossén

És el majordom o súbdit d’en Sebastià. Segons en Tomàs, és anomenat mossèn perquè havia estudiat per ser-ho, encara que en realitat no ho és. El seu caràcter no està gaire marcat per culpa de les poques intervencions durant l’obra, però és conegut per la seva fidelitat a l’amo. La majoria de postes en escena el representen com un personatge sinistre.

Parruca

El rol del Perruca al llarg de l’obra és complementari del que juga la família Perdigons. El Perruca és l’amo d’un mas i està a les ordres del Sebastià. El Perruca és l’encarregat d’avisar la Guàrdia civil i denunciar en Manelic per ordre d’en Sebastià. Ell, igual que la resta dels pagesos, no té un cor dolent, però durant quasi tota l’obra només fan cas de l’amo Sebastià i critiquen tot el que fa la Marta, fent-li mal.

Xeixa

En Xeixa és un pagès que feineja per en Sebastià i sap tot el que passa al molí. Aquest personatge només apareix a la primera part de l’obra fins que l’amo Sebastià l’acomiada per haver-li plantat cara d’una manera directa i negar-se a anar al casament d’en Manelic i la Marta; en conseqüència, marxa de la Terra baixa, fet que el fa sentir alliberat d’un pes moral molt important. En Xeixa està enamorat de la Marta però es veu incapaç de fer el paper de redemptor que fa en Manelic, perquè no és capaç de sentir aquell amor «que ho perdona tot». Coneix quines són les causes veritables del casament entre en Manelic i la Marta, és conscient de la maldat que s’amaga darrere d’aquell acte, però no té el valor suficient per aturar-lo.

Resum Terra Baixa

Terra baixa consta de tres actes, a continuació us oferim un resum del primer acte per a que estiguis preparat per treure bona nota. No obstant, per treure la millor nota, no et pots perdre el curs de català que pamselectivitat ofereix.

Resum primer acte

Manelic, el protagonista, és un pastor que viu a les muntanyes acompanyat només pel seu ramat. Manelic coneix en què consisteix el patiment de la feina però no la vida en comunitat i el tracte amb la gent del món real que sovint està plena de judicis, malícia i crueltat.

Malgradament és molt innocent i serà alhora un pilar vital per a la comprensió de l’acció dramàtica perquè serà aprofitada per Sebastià, un terratinent molt poderós de la Terra Baixa, que li proposarà casar amb la Marta la qual, alhora, és la seva amistançada amb qui té intenció de continuar la seva relació.

El matrimoni del Manelic i la Marta serà un factor argumental que engega i dinamitza l’acció dramàtica del primer acte. Al voltant d’aquest acord matrimonial, els personatges expressen rebuig (Xeixa, Marta), burla (Perdigons), consentiment confiat (Tomàs), alegria innocent (Nuri, la nena) i interès malvat (Sebastià).

En protagonista veu en el seu casament la possibilitat innocent i somiada d’estimar i de sentir-se estimat per una dona; no sospita res i es mostra content i confiat.

D’altra banda, l’hereu Sebastià veu que ha organitzat, la realització dels seus plans: esvair els recels que provoca la seva mala vida i, així, aconseguir casar-se amb una pubilla rica i allunyar l’amenaça de ruïna econòmica; a més, tot això, sense perdre la relació amb Marta.

Per a Sebastià el matrimoni que organitza és una farsa absoluta, basada en la mentida i en la manipulació de les persones per servir els seus interessos. El protagonista, sent inquietud i desconcert davant el llum que ha vist i que, encara que no ho sap, doneta la presència de Sebastià. Però, molt entristit, accepta allò que li diu la Marta i expressa, en les paraules finals de l’acte, que ha passat un perill que, tanmateix, continua ben viu: “Tot dorm a la jaça; i el llop no vindrà, no vindrà… no vin…”.

Per continuar llegint el resum dels actes de terra baixa de la segona i tercera part, és important que et miris aquest tràiler, ja que aquest curs t’ajudarà a treure la millor nota de llengua catalana a la selectivitat 2021.

Prepara’t per l’examen més important de l’any amb els nostres cursos completament online: