Resum de ‘Nada’ de Carmen Laforet | Selectivitat 2022

Treu la nota que necessites a la selectivitat 2022 amb la lectura Nada, de Carmen Laforet que entra a l’examen de llengua castellana. A més, vols millorar la teva nota a aquesta assignatura? No et perdis aquest curs de pam. Ens preocupem per tu.

Resum de la lectura Nada

Andrea arriba a Barcelona per estudiar Lletres. Les seves il·lusions xoquen, immediatament, amb l’ambient de tensió i emocions violentes que regna a casa de la seva àvia. Andrea relata el contrast entre aquest sòrdid microcosmos familiar, poblat d’éssers estranys i apassionants i la fràgil cordialitat de les seves relacions universitàries, centrades en la bella i lluminosa Ena. 

Finalment els dos mons es troben i xoquen amb violència. Nada és una novel·la que ha deixat una empremta inesborrable en la novel·la espanyola contemporània. Quan el llibre acaba, el lector té la seguretat de poder trobar, a el tornar la cantonada, a una noia pàl·lida i trista, amb tota la força de la seva joventut condensada en el mirar. És Andrea, absorta, volent alguna cosa, sense saber què. Com la resta dels protagonistes, ha nascut a la vida real per un prodigi de la creació artística.

Personatges de Nada | selectivitat 2022

 • Andrea, jove protagonista de 18 anys que va a Barcelona a casa d’uns parents a iniciar els estudis universitaris de lletres. En aquesta casa passarà fam i misèria i patirà un ambient esgarrifós.
 • Carrer Aribau, carrer on es troba la casa.
 • Angoixes, tia d’Andrea, autoritària i controladora. Finalment se’n va de casa per ficar-se a monja.
 • Joan, oncle d’Andrea, habitant de la casa. Pinta quadres. Home absolutament frustrat, per no tenir geni, per les penalitats que sobre ell i la seva família a Aribau, i que descarrega la seva frustració violentament contra la seva dona i altres habitants de la casa, especialment el seu germà Román.
 • Glòria, dona de Joan. Té un nen petit, fill també de Joan.
 • Román, oncle d’Andrea, habitant de la casa, encara dorm en unes golfes d’un pis superior. Manipulador del seu germà Joan i entabanador de dones (la seva cunyada Glòria, Andrea, Ena, i antany la mare d’Ena).
 • L’àvia, habitant de la casa. Deixa menjar per a la famolenca Andrea, aquí i allà.
 • Antònia, criada de la casa.
 • Tro, gos de la casa. Sempre està amb la minyona.
 • Lloro de Román, cridaner. Irrita Andrea.
 • Ena, amiga de la universitat d’Andrea. Els seus pares es diuen Lluís i Margarita.

Context sociopolític de Nada

Sembla que Carmen Laforet va començar a escriure Nada en 1943, però la situació dels esdeveniments narrats és una cosa anterior. En quina època se situen aquests esdeveniments? Quina és la situació d’Espanya en aquesta època? Escriu una composició en la qual no oblidis fer les referències precises a la Guerra Civil, a la II Guerra Mundial, a l’estructura de poder acabat de constituir, a la situació de vencedors i vençuts, a el funcionament econòmic de país ja tot el que creguis que pugui ser d’utilitat per a la comprensió de l’ambient de la novel·la.

Geografia de la novel·la

A la novel·la apareixen diferents ambients de Barcelona: el carrer Aribau i la Universitat, els «baixos fons» de les Rambles, la zona més noble en la qual viu la família d’Ena o la de l’estudi de Guíxols.

Context històric

La novel·la se situa en un període conflictiu de la història d’Espanya i el mon. Setembre 1939 (arribada Andrea-Carme a Barcelona): inici 2ªGuerra Mundial i fi de la Guerra Civil Espanyola. Res rep el Premio Nadal el 1945, final de la 2a Guerra Mundial. Nada és la 1a novel·la que se situa en el marc de la postguerra (altres escriptors preferien el tema de la guerra o de caràcter costumista) i reflecteix la trista realitat immediata sense idealització. S’al·ludeix molt poc al context històric. A escriptora li interessa més el microcosmos dels seus personatges, el seu drama humà, que la problemàtica social en què estan immersos. La crítica va ser diversa: alguns sectors franquistes van criticar l’obra per immoral (només l’àvia es mostra devota) i els comunistes l’atacaven per no denunciar les injustícies de la societat capitalista (els amics de Andrea pertany a les riques famílies de Barcelona).

Selectivitat amb Pam

Pam Learning t’ofereix cursos online molt atractius i eficients per treure la millor nota de tall. Volem que entris a la carrera que desitges, és per això que t’oferim 9 cursos fets pels millors professors amb experiència en la matèria i a la selectivitat. 

A la nostra web podràs trobar els cursos, mira els tràilers com si fos Netflix i aprofita aquesta oportunitat!

No t’oblidis de seguir-nos a Instagram, Twitter i Tik Tok per saber les últimes ofertes!